open menu menú
Advocacia Barcelona
Àrea personal

×Àrea personal

Número de col·legiat/ada o usuari ICAB / DNI / Email
×
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona
cercador de professionals
Comissió de Dones Advocades | Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic) | Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA I VÍDEO: L’ICAB reivindica la igualtat i més perspectiva de gènere per tal que les dones puguin gaudir d'un món més inclusiu, pacífic i sostenible

Dia Internacional de la Dona 2021, 8 de març

Mon Mar 08 15:15:00 CET 2021

Vídeo Comissió de Dones Advocades ICAB - 8 de març 2021 

  • Amb motiu del «Dia Internacional de la Dona 2021» l’ICAB celebra que s’hagi aconseguit una reivindicació històrica de l’advocacia: l’obligatorietat d'assistir a les Dones, víctimes de violència masclista en la seva primera declaració a comissaria arran de l’aprovació de la Llei del Parlament de Catalunya 17/2020 de 22 de desembre que modifica la Llei de violència masclista 5/2008
  • L’ICAB exposa que durant el 2020 i a, través dels prop de 3.200 advocats i advocades adscrits voluntàriament al Torn d’Ofici, es van realitzar 91.190 atencions a la demarcació del Col·legi, de les quals 3.830 van correspondre a assistències a víctimes de violència de gènere. Aquest any, del total de més de 16.100 d’assistències que s’han realitzat al llarg del mes de gener i febrer, la xifra és de 575 assistències de VIDO.
  • La Comissió de Dones Advocades de l’ICAB ha realitzat un manifest en format de vídeo on denuncia la situació que pateixen les dones. Aquest manifest serà llegit en el marc de la conferència que organitza el proper dimecres, 10 de març, a les 18h, i que porta per títol: «Els plans d'igualtat, de la formalitat a l'efectivitat. Anàlisi de la nova regulació».
  • El III Congrés del Torn d’Ofici -que tindrà lloc els dies 18 i 19 de març- compta amb dues taules rodones que aborden problemàtiques que afecten especialment les dones. La sessió sobre «l’erradicació de la violència masclista», tindrà lloc el dijous 18 de març a les 12.30 h, i la que versa sobre «com millorar la tramitació de la sol·licitud de protecció internacional: detecció de tràfic d'éssers humans i persecució per raó de gènere» se celebrarà el dia 19 de març a les 9.30h

Barcelona, 8 de març de 2021.- Amb motiu del ‘Dia Internacional de la Dona’, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha reivindicat la igualtat com un dret fonamental, un element inseparable d'una societat que aspira a ser veritablement democràtica i que imprimeix coherència, legitimitat i justícia a les bases del que ha de ser un autèntic Estat de Dret.

Des de l’ICAB es vol posar de manifest que si bé la igualtat compta amb un reconeixement formal en el marc normatiu tant a nivell estatal, europeu com internacional, aquesta no s’acaba de reflectir en la vida real, ja que continuen existint diverses formes de discriminació vers les dones-  com per exemple, la bretxa salarial, el sostre de vidre, la infrarepresentació femenina als llocs de decisió i direcció, la segregació ocupacional amb motiu de gènere, o la falta de corresponsabilitat- contra les quals s’ha de continuar lluitant.

Així s’ha posat en relleu en el manifest del «Dia Internacional de la Dona» -que enguany s’ha realitzat en format de vídeo per substituir la tradicional lectura que es feia abans de la COVID-19 a les portes del Palauet Casades- i en el qual han participat la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, la diputada de la Junta de Govern  responsable del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut, Carmen Valenzuela, i diferents membres de la Comissió de Dones Advocades del Col·legi, entre elles la seva presidenta, Teresa Blasi, la secretària de la Comissió, Lourdes Torres, la vocal Marina Gallés i les advocades Gabriela Boldó, Joana Badia, Júlia Viumet, Andrea Accuosto i Ainhoa Díaz.

La degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Ma Eugènia Gay, ha destacat que «el Dia Internacional de la Dona és un símbol que ens recorda com les grans transformacions socials -des del sufragi universal fins a la millora de les condicions i de la seguretat laborals- han estat possible gràcies a les encoratjadores reivindicacions en defensa de la Igualtat que s’han fet als carrers, a les empreses, a les universitats i a les Institucions».

També ha alertat que «sense Igualtat no hi ha Democràcia» i per això considera que «defensar el feminisme és lluitar pels drets humans i les llibertats, i amb aquest esperit hem de continuar reclamant, amb la determinació de les que ens van precedir, més paritat, més equitat, més perspectiva de gènere, per tal que les dones del present i les generacions futures puguem gaudir d'un món més inclusiu, pacífic i sostenible».

En el manifest, la diputada de la Junta de Govern responsable del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut, Carmen Valenzuela, ha destacat que s’ha aconseguit una reivindicació històrica de l’advocacia: l’obligatorietat d'assistir a les Dones, víctimes de violència masclista en la seva primera declaració a comissària arran de l’aprovació de la Llei del Parlament de Catalunya 17/2020 de 22 de desembre que modifica la Llei de violència masclista 5/2008.

L'acompanyament i l'assistència jurídica a les víctimes de violència de gènere en el moment previ a la interposició de la denúncia garanteix que aquella rebi una informació completa dels drets que l'assisteixen i per això des de l’ICAB es destaca la importància d’aquest avenç que s’ha assolit en la defensa de col·lectius vulnerables com són les víctimes de VIGE. Des de l’ICAB i aprofitant la commemoració del «Dia Internacional de la Dona» també es recorda que les víctimes de Violència de gènere, en tant que siguin reconegudes com a tals, tenen dret a la justícia gratuïta i això els permet tenir accés a defensa i representació d’un advocat o advocada d’ofici en un judici de manera gratuïta, així com assistència pericial i la resta d'atencions previstes en l'article 6 de la Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta (LAJG).

Actuacions en matèria de Violència de Gènere a la demarcació de l’ICAB

Amb motiu del «Dia Internacional de la Dona» des del Torn d’Ofici també s’ha fet balanç de les actuacions del Torn d’Ofici en relació amb la violència de gènere. El 2020 i a, través dels prop de 3.200 advocats i advocades adscrits voluntàriament al Torn d’Ofici, es van realitzar 91.190 atencions a la demarcació de l’ICAB. D’aquestes, 3.830 van correspondre a atencions a víctimes de violència de gènere, 62.418 a assistències en l’àmbit penal,  509 per atendre a menors no acompanyats, 3.761 designes relatives a l’àmbit d’estrangeria i 28.772 a altres àmbits del dret. Mentre que l’any 2019, de les 113.039 atencions en matèria de Torn d’Ofici, 4.202 van ser atencions a víctimes de violència de gènere.                                                        

Pel que fa a  aquest, del total de més de 16.100 d’assistències que s’han realitzat al llarg del mes de gener i de febrer, 575 són en relació a la violència de gènere.       

Des del Servei d’Orientació Jurídica també s’ha volgut alertar de les diferents modalitats de violència detectada a través d’aquest servei, com és la violència econòmica entre homes i dones, ja que continua marcant rols de dependència i el mal ús de les xarxes socials que repercuteix en la reproducció d’estereotips, especialment entre les més joves.

Congrés del Torn d’Ofici

Precisament l’ICAB organitza el III Congrés del Torn d’Ofici -que tindrà lloc els dies 18 i 19 de març- per tal de posar en valor el paper de l’advocacia d’ofici i els diferents àmbits d’actuació. En el marc d’aquest cal destacar dues taules rodones que aborden problemàtiques que afecten especialment les dones. La sessió sobre «l’erradicació de la violència masclista», tindrà lloc el dijous 18 de març a les 12.30 h, i la que versa sobre «com millorar la tramitació de la sol·licitud de protecció internacional: detecció de tràfic d'éssers humans i Persecució per raó de gènere» se celebrarà el dia 19 de març a les 9.30h. Podeu consultar el programa a través del següent enllaç

La Comissió de Dones de l’ICAB també denuncia la manca d’igualtat i com la COVID-19 ha afectat més a les dones tant en l’àmbit social, el laboral i l'econòmic

La Comissió de Dones en el marc del manifest en format vídeo que ha realitzat enguany per commemorar el «Dia internacional de la Dona» exposa que “una vegada més, les dones són les que han patit de manera més acusada les conseqüències d’aquesta crisi sanitària i social»,  i  declaren que les dones són les que han estat en primera línia durant tots aquests mesos, tant pel que fa al  treball de cures, remunerat i sense remunerar, com en les tasques sanitàries, àmpliament feminitzades i que el teletreball ha provocat més estrès i càrrega mental sobre aquest col·lectiu. També denuncien que “moltes dones, nens i nenes, s’han trobat confinades amb els seus agressors, obligades a suportar aquesta violència les 24h del dia, sense possibilitat de sortida. La pandèmia ha provocat un augment de les agressions de gènere. L’any 2020 es van produir 27 feminicidis en el marc dels Països Catalans”.                                                   

Des del punt de vista institucional la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB ha destacat passos importants, com el que ha suposat l’aprovació de la reforma de la Llei 5/2008 pel Dret de les dones a erradicar la violència masclista i afirmen: «tot i continuar sense règim sancionador, aquesta llei va suposar en el seu moment, i també ho és ara amb la reforma, un pas endavant en l'àmbit simbòlic i de reconeixement de drets. Així doncs, celebrem que es reculli de manera expressa la violència institucional com a manifestació de la violència masclista i esperem que els operadors jurídics i institucionals prenguin les mesures necessàries per fer-la desaparèixer».

El manifest també posa en relleu que en l’àmbit laboral s’ha regulat recentment un contingut mínim pels Plans d’Igualtat, i malgrat que consideren que serà una eina útil per lluitar contra la desigualtat a l’empresa, juntament amb el registre salarial, també alerten de la dificultat de la seva implementació atès «que més del 94% de les empreses a Catalunya compten amb menys de 10 persones treballadores».

En relació a l’exercici de l’advocacia posen de manifest que «és un dels àmbits on a la precarietat laboral de les dones i a les jornades inacabables de feina s’hi ha de sumar una nul·la sensibilitat dels organismes judicials, els quals posen totes les traves possibles per suspendre assenyalaments o terminis per causes com baixes de maternitat o malalties».

La Comissió de Dones Advocades celebra «les petites passes donades» en favor de la igualtat, però alerten que «el camí per recórrer és llarg encara», per això aquest 8 de març emplacen «a totes les companyes a sumar-se a la vaga i a les mobilitzacions convocades».

Precisament aquest manifest serà llegit a l’inici de la conferència que la Comissió de Dones Advocades del Col·legi ha organitzat per al proper 10 de març, a les 18h, i que porta per títol: «Els plans d'igualtat, de la formalitat a l'efectivitat. Anàlisi de la nova regulació». L’acte serà presentat per la degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay, i la presidenta de la Comissió de Dones Advocades, Teresa Blasi, i comptarà amb les intervencions com a ponents de Macarena Martínez Miranda, magistrada especialista de la Sala Social del TSJ Catalunya; Núria Pumar Beltrán, professora de Dret del Treball a la Universitat de Barcelona; Mireia Mata I Solsona, directora General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Consulta el programa

Plans d’Igualtat

L’ICAB és pioner dins l'advocacia en dissenyar i implantar un Pla d’Igualtat (2018-2021) per assolir la igualtat efectiva de dones i homes tant en el si de la Corporació com en tots els àmbits socials. Per aquest motiu, el Col·legi ha volgut posar en valor les accions que s’han dut a terme en el marc d’aquests 4 anys de vigència del Pla dissenyat per contribuir a una societat més paritària fent públiques les dades més significatives en «L’informe/memoria Pla d’Igualtat 2020» .

En aquest «Informe» es destaca el treball realitzat per l’ICAB en l’organització d'actes i campanyes en defensa de la igualtat de gènere, sent exemples recents la realització del «3rd Women Bussiness & Justice European Forum» – que amb la inscripció de més de 1.500 persones participants va permetre visibilitzar el talent femení i evidenciar situacions de desequilibri entre homes i dones- i el «Programa de Desenvolupament per a Directives. Dones en Consell d'Administració», però també activitats dutes a terme al llarg del 2020 com el «75è aniversari de les Nacions Unides» o conferències impulsades per la Comissió de Dones de l’ICAB, entre les quals s’assenyalen l’ "Abordatge de les violències sexuals: una mirada pluridisciplinar" i “Actualització en el tractament de la violència masclista”, entre d’altres.

Promoure la participació paritària en el si de la Corporació ha estat una altra de les fites assolides, així ho demostren el fet que el 58,75% dels càrrecs de representació a les delegacions són dones -amb un increment de 4,65 punts respecte de les dades del 2019- i que ,en el cas dels òrgans de govern de les comissions i seccions de l’ICAB, aquest percentatge és del 48,91% .                  

En l’àmbit de la formació del Col·legi cal assenyalar que el 55% dels ponents han estat dones i que en un 41% aquests actes han estat realitzats en horari conciliador, oferint un increment de 3,75 punts en relació a les dades de 2018.

L’Informe també indica que el percentatge de dones sòcies en despatxos col·lectius és només d’un 31,82%. Davant aquesta dada, l’ICAB considera que cal continuar treballant per superar el sostre de vidre que es produeix en l’exercici professional.

Altres accions dutes a terme per a promoure la Igualtat han estat la incorporació de formació en igualtat en els plans docents del Col·legi, el protocol del llenguatge i ús d'imatges coherents amb la diversitat de gènere; prioritzar actuacions per combatre la violència de gènere; la creació d’un canal de denúncies de situacions que puguin ser considerades discriminatòries; intervenir en iniciatives normatives que tendeixin a incloure la perspectiva de gènere; la creació d'un segell o distintiu per a aquells despatxos compromesos amb la igualtat i la conciliació, entre d’altres.

Totes aquestes accions s’emmarquen dins del compromís del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de Nacions Unides i, en concret, l’ODS número 5 (igualtat de gènere).

Contacte

Comparteix

També et pot interessar

TU POTS CONTROLAR L'ÚS DE LES COOKIES.

A l’ICAB utilitzem cookies a la nostra pàgina. Algunes són estrictament necessàries per al funcionament de la pàgina, i d'altres són opcionals i s'utilitzen per:

  • Mesurar com s'utilitza la pàgina web.
  • Habilitar la personalització de la pàgina web.
  • Per a funcions de publicitat, màrqueting i xarxes socials.

En fer clic a 'Acceptar totes', acceptes la instal·lació de totes les cookies. Si prefereixes configurar-les tu mateix/a o rebutjar-les, fes clic a 'Configuració de cookies'.

Per obtenir més informació, visita la nostra política de cookies.

×