L’Advocacia analitza al ‘2n Congrés sobre Clàusula Rebus’, que se celebra a València, els reptes i beneficis d’aquesta doctrina jurisprudencial per donar solució als problemes contractuals generats per situacions inesperades com la Dana
- Més d’una vintena de juristes participaran en aquest esdeveniment, que tindrà lloc el pròxim 2 de desembre, a la seu del Col·legi d’Advocats de València i que es podrà seguir tant presencialment com en línia
- El president del Consejo General de la Abogacía Española, Salvador González Martín, el degà del Col·legi d’Advocats de València, José Soriano Poves, i el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez, inauguraran aquest Congrés
El pròxim 2 de desembre se celebrarà el ‘2n Congrés sobre Clàusula Rebus’, sota l’organització dels Col·legis d’Advocats de València i Alzira, els Col·legis de l’Advocacia de Barcelona i Sueca, i el Consejo General de la Abogacía Española.
Aquest esdeveniment reunirà a la seu del Col·legi d’Advocats de València, una trentena de juristes, per abordar els reptes i beneficis de l’aplicació de la ‘clàusula rebus sic stantibus’, una doctrina jurisprudencial a través de la qual es podria evitar que una de les parts d'un contracte es vegi beneficiada desproporcionadament per una altra arran de circumstàncies excepcionals, com per exemple, la pandèmia, l’erupció del volcà Cumbre Vieja a La Palma, al 2022, o, més recentment, la Dana a València. Per mitjà de la ‘clàusula rebus’ es podria sol·licitar una revisió judicial per ajustar l'obligació en termes d'equitat o fins i tot resoldre el contracte en casos extrems.
El president del Consejo General de la Abogacía Española, Salvador González Martín, el degà del Col·legi d’Advocats de València, José Soriano Poves, i el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez, inauguraran aquest Congrés, el pròxim 2 de desembre, a les 9h.
El 2n Congrés de la Clàusula Rebus s’estructura en sis taules d’anàlisi. La primera serà una conferència inaugural sobre “La clàusula rebus i el principi dels contractes, els elements impulsors i el dret comparat”, ja que es tracta d’una doctrina que no està regulada en l’ordenament jurídic espanyol, però sí en altres països com França i Alemanya. La segona tractarà sobre “Els efectes de la clàusula rebus”, fent èmfasi en l’equilibri contractual, el dret a la propietat i la seguretat jurídica. La tercera abordarà “Els problemes contractuals derivats del canvi de circumstàncies com, per exemple, la Dana”. La quarta taula donarà a conèixer els aspectes processals de la ‘clàusula rebus’ en l’àmbit jurisdiccional i el paper de l’arbitratge i l’ADR. La cinquena taula versarà sobre aspectes econòmics i empresarials, mentre que la darrera taula exposarà la viabilitat d’introduir en l’ordenament jurídic la regulació de la clàusula rebus.
En la cloenda i presentació de la les conclusions intervindran José Soriano Poves, degà del Col·legi d’Advocats de València; Jesús M. Sánchez García, degà de l’ICAB; Javier Orduña Moreno, exmagistrat de la Sala 1a del Tribunal Suprem i catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València i Vicente Pérez Daudi, catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona.
Aquest acte que es podrà seguir tant de forma presencial (a la seu de l’ICAV) com en línia.