NOTA DE PREMSA: L'advocacia reclama l'especialització dels jutjats de Família a tot Espanya per garantir l'accés a la Justícia en igualtat de condicions
Així s'ha posat de manifest durant la inauguració del II Congrés de la Infància i Adolescència que ha comptat amb la participació de la consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró i Buldó; la comissionada d'Acció Social de l'Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes Ledesma; el degà de l'ICAB, Jesús M. Sánchez; el degà de l'ICAM, José María Alonso Puig; el president de la Plataforma "Família & Derecho", Xavier Abel Lluch; i el secretari de la Junta de Govern de l'ICAB, Joaquim de Miquel.
L'advocacia reclama l'especialització dels jutjats de Família a tot Espanya per garantir l'accés a la Justícia en igualtat de condicions per a tota la ciutadania. Així s'ha posat de manifest durant la inauguració del ‘II Congrés de la Infància i Adolescència’ que organitza la Plataforma "Família & Dret", l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Madrid (ICAM) i el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB ) i que se celebra, avui i demà, a la seu de l'advocacia barcelonina. Aquest esdeveniment també es pot seguir telemàticament.
El II Congrés de la Infància i Adolescència ha estat inaugurat aquest matí per la consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró i Buldó; la comissionada d'Acció Social de l'Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes Ledesma; el degà de l'ICAB, Jesús M. Sánchez; el degà de l'ICAM, José María Alonso Puig; el president de la Plataforma “Família & Derecho”, Xavier Abel Lluch, i el secretari de la Junta de Govern de l'ICAB, Joaquim de Miquel.
En aquest sentit, el degà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez, ha afirmat que “l'ICAB acull amb orgull la celebració d'aquest II Congrés de la Infància i Adolescència que té per objectiu reivindicar que hi hagi Jutjats de Família especialitzats a tot Espanya. El Govern va remetre a les Corts un projecte de llei orgànica per introduir les modificacions que permetin l'especialització en infància, família i capacitat. Sóc optimista i estic convençut que aquest objectiu s'assolirà”.
A continuació el secretari de l'ICAB, Joaquim de Miquel, ha alertat que “malgrat la Llei Orgànica 8/2021, de 4 de juny, de Protecció Integral a la Infància i a l'Adolescència davant de la Violència recull l'especialització dels Jutjats de Família, gairebé un any després de la seva entrada en vigor falta molt camí per fer efectiva l'especialització als jutjats esmentats”. I ha afegit: “L'especialització és essencial perquè es garanteixi la igualtat d'accés de tots els ciutadans davant la Justícia en un tema tan sensible com és el dret de Família. No és admissible que, depenent del lloc de residència, un procediment sigui resolt per operadors jurídics i altres professionals especialitzats, i en d’altres no. L'especialització també repercuteix en els temps de resolució de conflictes, que són menors”.
Per la seva banda la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha declarat que “el dret ha de defensar els més vulnerables i un compromís del Govern de la Generalitat és que hi hagi un marc legal que ho possibiliti. Per això hem estat proactius i hem modificat el Codi Civil Català per protegir la vida i la seguretat de tots els menors, tant en els casos de violència vicària com els que es pateixen dins la família. Ciuró també ha fet referència a la tasca de Justícia amb els menors infractors a centres de justícia juvenil i en l'àmbit de la mediació”.
El degà del Col·legi de l'Advocacia de Madrid, José María Alonso Puig, ha exposat que "amb els menors no es pot jugar" i ha conclòs que "l'especialització dels jutjats de Família és una garantia".
El president de la Plataforma “Família & Derecho”, Xavier Abel Lluch, ha afirmat: “lamentablement hem tingut notícia, la setmana passada, de la publicació del Projecte de Llei Orgànica d'eficiència organitzativa del servei públic de Justícia, per la qual es modifica la Llei Orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del Poder Judicial, per a la implantació dels Tribunals d'Instància i les Oficines de Justícia als municipis. Aquest projecte de llei preveu les seccions Mercantils amb caràcter general als tribunals d'instància, mentre que les seccions de Família només es preveuen quan s'estimi convenient, en funció de la càrrega de treball.” Per això, Abel ha alertat que “una societat que protegeix més les empreses que les nenes, nens i adolescents, que les famílies i que les persones amb discapacitat no és una societat que defensa com a valors superiors de l'ordenament jurídic la igualtat i la justícia”.
Finalment ha intervingut la comissionada d'Acció Social de l'Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes Ledesma, que ha explicat que “un 14,8% de la població de Barcelona són menors” i ha declarat que “una societat que no té cura dels menors és una societat que no vetlla pel seu futur. Per això el ‘II Congrés de la Infància i Adolescència’ és una oportunitat per abordar propostes concretes i ens demostra la necessitat de diàleg interdisciplinar i l'especialització en dret de Família”.
Després de la inauguració s'ha donat inici al II Congrés de la Infància i l'Adolescència, que estructurat en vuit taules, té la voluntat d'analitzar -amb la participació de més de 40 ponents de perfils professionals multidisciplinaris (advocacia, juristes, psicòlegs, sociòlegs, directors d'entitats educatives, inspectors d'educació; magistrats, pediatres)- la visió sobre els assumptes judicials en què es troben involucrats molts nens i nenes de tot l'Estat, les decisions unilaterals que prenen els pares en temes escolars i de salut, l'acolliment de menors estrangers, la importància de la mediació en l'àmbit familiar, com es tracta la violència dins de les famílies, l'esquema judicial i les competències dels jutjats, la tasca dels partits polítics en relació amb la legislació i la visió periodística d'aquesta mena de conflictes. Podeu consultar el programa complet en aquest enllaç.
Clausura del Congrés
El II Congrés de la Infància i Adolescència finalitzarà demà divendres 29 d'abril, a les 13.30h, amb una conferència de cloenda a càrrec de Xavier O'Callaghan Muñoz, exmagistrat del Tribunal Suprem i catedràtic de Dret Civil, i d'Encarnación Roca Trías, vicepresidenta emèrita del Tribunal Constitucional i vocal de la Plataforma Família & Dret.
Contacte
-
Comunicació (Premsa, Web i revista Món Jurídic)
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 85 / 93 496 18 80
- premsa@icab.cat; comunicacio@icab.cat
-
Mallorca, 283
-
Formació ICAB - Comissió de Cultura
-
Mallorca, 283 / Mallorca, 281 (Centre de Formació)
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 601 12 80 / 93 496 18 80
- Fax: 93 215 04 29
- cultura@icab.cat
- formacio@icab.cat
-
Mallorca, 283 / Mallorca, 281 (Centre de Formació)